De T3 WBX (boxer) motoren
auteur: Ruud Lemmens
De watergekoelde boxers van VW zijn een verhaal apart. Ze zijn enkel en alleen ontwikkeld voor de T3 bus en in weze een doorontwikkeling van de luchtgekoelde boxers. Een van de meest opvallende verschillen, naast het feit dat ze uiteraard watergekoeld zijn, is de plek van het oliefilter dat nu te vinden is aan een losse flens aan het blok (voorheen een ronde plaat midden onderin het carter).
Alle motoren zijn geschikt voor loodvrije benzine, met uitzondering van versies met katalysator. Motoren met katalysator mogen ALLEEN loodvrije benzine hebben. Als je gelode benzine zou tanken met een katalysator gaat het lood zich verzamelen in het keramische deel van de katalysator en verstoppen.
Alle WBX (afkorting voor Wassergekühlter Boxer Motor) baseren op een 1.9 ltr of een 2.1 ltr, met als kleinste versie de EY (zwitserse versie) en de DF
DF wordt vaak aangetroffen in ex legerbussen en veel in combinatie met gas. Hij levert 60 Pk en is niet enorm snel te noemen…
Een stapje verder gaat de DG, deze levert dankzij grotere kleppen en een tweetraps Pierburg carburateur 78 PK.
Enkel in 1983 geleverd op de Carat, de GW, de eerste 1.9i boxer van VW, deze leverde 90 PK en was voorzien van een geregelde kat met lambdasonde
Een variant, de DH, zonder kat, leverde 84 PK.
De 1900i werden echter al snel vervangen door de zwaardere 2100 motoren, motorcode DJ, MV, SS en SR.
De DJ is de krachtigste en zuinigste van het 2100er gamma. Hij levert standaard 112 PK. De MV is in feite hetzelfde blok, echter met een lagere compressie, geregelde katalysator en electronische inspuiting (inspuitmoment en hoeveelheid zijn beide electronisch geregeld). Deze motor levert 95 Pk en is in Nederland niet zoveel aan te treffen.
De SS en SR waren extra ontwikkelingen op basis van de MV om aan bepaalde geluids en emissie eisen te voldoen voor de zwitserse markt.
Is er een “beste motorkeuze” voor deze blokken? Hmm, lastige vraag. Persoonlijk is de 1.9 DF met 60 Pk wat aan de lichte kant, met name voor campers of bergachtige gebieden. De 78 PK oppert zich dan als een krachtiger alternatief. Het grote verschil met de 2100er motoren echter zit hem in de power “in de kelder”
Zwakke punten:
De watermanteldichtingen! Velen refereren hieraan als zijnde “koppakking lek”. Dit is een veelvoorkomend probleem bij dit type motoren. De rubber afdekmantel gaat naar verloop van tijd lekken omdat hij poreus wordt. In enkele gevallen kunnen koppen ook gaan lekken door aantasting van het aluminium. Dit gebeurt wanneer er verkeerde koelvloeistof in het systeem zit dat het aluminium aantast.
Het vervangen van deze dichtrubbers is een flinke klus en niet elke Vw dealer is meer bereid deze taak op zich te nemen omdat ze in sommige gevallen geen dichtheidsgarantie meer durven te geven op de motor. Echter met het juiste gereedschap is het niet een onoverkomelijke klus.
“Tikkende kleppen” is een ander zwak punt. De WBX heeft hydraulische klepstoters, welke met olie zijn gevuld en zo automatisch aanpassen aan de klespeling. Als een Bus een tijd heeft stilgestaan kan het voorkomen dat de olie allemaal terug in het carter loopt en de stoters droog komen te staan. Hetgeen dan resulteert in een ritmisch tikkend geluid. Dit is niet ernstig volgens VW, echter dient wel bij deze motoren regelmatig het oliepeil gecontroleerd te worden.
Na 10-15 minuten in stand, of ca 10 Kilometer rijden hoort het getik eigenlijk weg te zijn.